Test fargene med en fargesirkel

Et av de viktigste valgene med maling er hvilke farger du skal bruke. Fordi fargene skaper helheten og kan sees tydelig på avstand i motsetning til variasjon i strøk og underlag. Derfor er det viktig å finne farger som du liker og som passer dine behov. Én ting er hvordan de ser ut, men mye annet kan være viktig: Kanskje du vil ha mest mulig holdbare farger, farger laget av metaller eller planter, dekkende eller transparente farger? Hva som er viktig er opp til deg. Og når du skal teste fargene er det kjekt med en fargesirkel!

Til dette har jeg laget et enkelt oppsett for 3 primærfarger (rød, gul, blå) pluss hvit. Du kan teste hvilke 4 farger du vil, men jeg anbefaler primærfarger og hvitt. Da får du flest mulige farger ut av de 4 fargene.

Men først, hvorfor bare 3 farger og hvitt?

 • Du blir god til å blande og se farger.
 • Det blir lett å finne igjen de ulike fargene når du blander.
 • Begrensning i farger gir automatisk harmoni og sammenheng.
 • Du kan kjøpe større tuber, så det blir billigere, mindre avfall, og mindre å oppbevare.
 • Det blir lett å systematisere fargene på paletten.
 • Du rekker å bruke opp mer av fargen på paletten før den tørker, fordi du ofte må fylle på samme farge.

Og hva er bakdelene med en så enkel palett?

 • Du må blande mye mer farger.
 • Du kan ikke blande en hvilken som helst farge. Men du kan blande en farge som representerer en hvilken som helst farge. Mars-gul for eksempel vil ikke bli like sterk gul som kadmium-gul, men om mars-gul er den eneste gule du har vil den oppfattes som gul nok i helheten.

Sånn lager du din egen fargesirkel:

Tegn opp med blyant først:

 • Lag en stor sirkel som du deler opp i 6 sirkler innenfor hverandre.
 • Del sirkelen opp i 6 kakestykker. Mål radiusen fra midten ut til en av sirkelene og bruk avstanden på passeren for å plassere 6 punkter på samme sirkel hele veien rundt. Strek opp tvers over fargesirkelen.

Mal med ønsket maling og farger:

 • Plasser hvitt innerst i sirkelen, og legg inn primærfargene eller tilsvarende i den midterste sirkelen på annethvert felt slik som på bildet. Dette er fargene slik de ser ut rett fra tuben. Mange bruker svart i stedet for blått slik som i «Zorn-paletten» brukt av Anders Zorn. Hvilke farger du vil bruke er opp til deg.
 • Bland sekundærfarger (grønn, oransje og lilla) og plasser de mellom primærfargene. For eksempel gul + blå = grønn. Fargen skal ikke minne om primærfargene, men ha sin egen karakter. Grønn skal se ut som grønn, ikke blå-grønn eller gul-grønn. Test gjerne en liten flekk og sammenlign med fargene rundt.
 • Når du er ferdig med sirkelen med primærfarger og sekundærfarger blander du lysere versjoner i feltene mot det hvite. Helt enkelt fargene du har blandet pluss hvitt. Nøyaktig lys-/mørket (valør) er ikke viktig, men prøv å lag to tydelig ulike valører innenfor hverandre for å få et inntrykk av spekteret farger du kan lage.
 • I sirkelen utenfor primær- og sekundærfargene blander du alle primærfarger med hverandre uten hvitt, i ulike forhold. Målet er å lage en «skitten» versjon av hver farge som er mørkere enn fargen innenfor. Start med mest av den fargen innenfor i samme kakestykke, og ta i litt av den fargen som står på motsatt side i fargesirkelen (komplementærfargen).
 • I den ytterste sirkelen lager du lysere versjoner av de skitne fargene. Dette er den eneste sirkelen der du blander alle fire farger fra tubene samtidig. Dermed er det sirkelen med størst variasjon, og du kan velge ganske fritt hvordan fargene skal se ut. Det viktigste er at hver farge minner om fargen i samme kakestykke, bare skitten og lysere enn den innenfor.
 • Til slutt tegner du opp 5 felter utenfor sirkelen til gråskala, og blander nøytrale gråfarger til den. Begynn med å blande «svart» med alle primærfarger. Bruk mest av den mørkeste fargen (her blå) og balanser med de andre fargene til den ikke minner om en annen farge. Hvis den «svarte» er helt nøytral vil alle gråtonene bli nøytrale også når du har i hvitt. Men hvis den svarte heller mot en av fargene ser du det tydelig når du har i hvitt. Da justerer du bare med komplementærfargene for å få den så nøytral som mulig. For eksempel hvis gråfargen er for gul kan du ha i mer lilla. Er gråfargen for grønn kan du ha i mer rød osv. Fyll det ene feltet med svart, det på motsatt side med hvitt, og i mellom lager du tre ulike valører med grå.

Vips, så er du ferdig!

Hvor lang tid du vil bruke på fargesirkelen er opp til deg. Det viktigste er ikke at den er perfekt, men at du kan se spekteret av farger du kan blande med paletten din, og at du kan bruke den som hjelpemiddel for å finne frem til de ulike fargene.

Lykke til!

 • IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.