Hvorfor bruke palettkniv?

Hvis du ikke eier en eneste palettkniv er det mange gode grunner til å kjøpe en – eller fler! Palettkniver kan nemlig både hjelpe deg med selve malingen og med å ta bedre vare på penslene dine. Her er 5 ting du kan bruke palettkniven til:

1. Blande maling
Palettkniven har fått navnet sitt av en grunn. Den startet som et verktøy på paletten, først og fremst for å blande maling med. Bruker du palettkniven til å blande med sløser du mindre maling, det blir lettere å blande fargen jevn, og du unngår å slite ut penslene dine på fargeblanding.


2. Legge til eller fjerne tekstur
Med palettkniv kan du lage både glatte flater og flater med tekstur. Smører du tjukt på kan du dekke lerretstrukturen om du vil, eller gjøre maleriet ditt mer tredimensjonalt med maling som stikker ut fra lerretet. Du kan jevne ut overganger eller skrape frem former mens malingen er våt eller halvtørr, eller du kan skrape bort uønsket tekstur når malingen er tørr. Det finnes utallige måter du kan føre en kniv på, så du kan få en stor variasjon i ulike strøk selv om du kun bruker en og samme kniv.


3. Male vått i vått
Siden kniven er flat vil den ikke rote opp så mye av malingen under som en pensel kan når du maler vått i vått, så det er et flott verktøy for å legge rene farger oppå våt maling. Og har du lagt på feil farge eller vil gjøre et strøk på nytt kan du skrape malingen bort mens den er våt og prøve på nytt.

4. Holde paletten ren
Å blande maling på en palett full av størknet og seig maling er ikke spesielt gøy eller produktivt. Gjør en vane av å skrape bort maling som ikke kan brukes lenger før du blander ny farge for dagen, slik at du har en ren og fin palett å blande på.

Se dette innlegget på Instagram

Å male med eller blande farger på halvtørket maling er ikke særlig effektivt eller moro, i alle fall etter min mening. Derfor kan det være kjekt å skrape av gammel maling fra paletten mellom øktene. Legg til side det av malingen som fortsatt er brukbar og skrap bort resten så får du en fin og ren flate å blande farger på 🙂 . Painting with or mixing colors on half-dried paint isn’t particularly efficient or fun, at least in my opinion. Therefore it can be nice to scrape off old paint from the palette between sessions. Put aside the paint that is still useable and scrape off the rest for a nice and clean surface to mix colors on. 🙂 . #arttips #artisttips #kunsttips #kunstnerspire #colormixing #paintmixing #palette #palett #maling #painting #oilpainting #allthecolors #rainbow

Et innlegg delt av Kunstnerspire (@kunstnerspire)

5. Gi slitte pensler nytt liv
Jeg vil tro alle malere har opplevd at pensler har blitt bustete og hårene stikker ut til alle sider noen ganger. Dette skjer spesielt med syntetiske pensler, og kan være slitsomt hvis du prøver å male skarpe linjer og små detaljer. Hvis penselen din begynner å synge på siste verset kan du få den til å vare litt lengre ved å skjære bort det ytterste laget med hår. Dette pleier jeg å gjøre med en palettkniv. Mer om det her: kunstnerspire.no/2016/05/02/gi-penslene-nytt-liv

Så, hva slags kniv trenger du?

Vel, det kommer helt an på hva du vil oppnå.

Skal du dekke store flater med maling sier det seg selv at en større kniv er bedre enn en liten (med mindre du vil ha mange små strøk). For å fjerne maling fra paletten anbefaler jeg å bruke en mindre kniv med skarpere kant, og godt brukte kniver er bedre enn nye siden de ofte blir litt skarpere i kantene når man har brukt dem en stund.

Når du skal velge kniv bør du også se på hvordan den er satt sammen. Er knivbladet og bøyen støpt i et stykke er det bra, ellers kan knivbladet knekke av resten av metallet om du er hardhendt. Mange av de billigste knivene har ofte håndtak som sitter dårlig fast i metallet, og kan lett løsne fra kniven. Noen kniver er også laget av dårlig metall og knivbladet kan bli skjevt etter litt bruk.

De beste knivene jeg har brukt (og de jeg bruker aller mest) er knivene fra Alf Bjercke. De er slitesterke, gode å holde i, og gjør det man forventer av dem. Bladet er fleksibelt og holder seg bra i formen. Har kun opplevd knekking en gang eller to gjennom mange år. Anbefaler disse til alle vanlige palettkniver. Har også god erfaring med de fleste knivene fra RGM, spesielt de kjempestore palettknivene som er støpt i et stykke. RGM har også et stort utvalg av kniver med spesielle former for ulike teksturer, som kan være veldig morsomme å jobbe med.

Og sist, hvordan ta best mulig vare på palettkniven?
Palettkniver er best når de er rene og godt tatt vare på, så tørk av palettkniven mens malingen er våt, så du holder den blank og fin. En god palettkniv kan holde nesten uendelig hvis du er snill med den. Har du glemt å tørke av malingen før den tørket kan du bruke en annen kniv til å skrape bort malingen.

Håper dette var nyttig og at du har lært noe nytt om palettkniver og mulighetene med dem. Så er det bare å begynne å male! Lykke til! 🙂

– IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.