Hva er forskjellen på farger og pigmenter?

Lurer du på hva fargekoden på malingstuben betyr? Eller hvilke farger som er minst/mest giftige, organiske/uorganiske, lysekte eller ikke?

Pigmentdatabasen er virkelig en ressurs jeg vil at alle kunstnere skal vite om! Her kan du lese mer eller mindre alt som er å vite om hvert enkelt pigment: www.artiscreation.com/Color_index_names.html

Hvorfor har det noe å si?

På malingstubene ser du ofte en kode ved siden av pigmentnavnet, for eksempel PR101 (som står for Pigment Red nr 101, altså syntetisk rød jernoksid). Inne i pigmentdatabasen kan du trykke på hver enkelt fargekode for å se hva den betyr, og se en liste over alle farger som er laget av det pigmentet.

Samme pigment kan bli mange ulike farger og nyanser i praksis, så PR101 er ikke alltid samme rødfarge for eksempel, men kan være både Engelsk Rød, Venetiansk Rød, Caput Mortuum osv. Det er spesielt kjekt å være oppmerksom på fargekodene hvis du skal finne en lignende farge i et annet merke eller medium enn du bruker til vanlig. Da kan du først forsikre deg om at fargen faktisk er laget av samme pigment, og så finne ut hvilken av fargene med det pigmentet som ligner mest på fargen du er ute etter.

Navnet på forsiden av malingstuben kan nemlig være veldig misvisende siden ett og samme pigment kan behandles på ulike måter for å lage mange forskjellige farger og nyanser (for eksempel finnes det både Ultramarin-blå, -grønn, -rød og -fiolett), og en gruppe helt ulike pigmenter kan produsere farger som ser nesten helt like ut (som i eksemplet nedenfor). Samtidig har pigmentene helt ulike egenskaper både i forhold til hvor lenge de holder seg (Lightfastness/lysektehet), hvor opake (dekkende) eller transparente (gjennomsiktige) de er, hvordan de påvirker helse og miljø og mye mer.

Som eksempel kan vi se på tre ulike fargenavn som inneholder ordet Cadmium:

Cadmium Red
Består av: PR108 – Cadmium Red

Uorganisk
Opasitet 1 (Mest dekkende)
Lysektehet I (Best)
Klasse B (mer giftig enn A)

Cadmium Red Orange (Hue)
Består av: PR101 – Syntetisk rød jernoksid

Uorganisk
Opasitet 1-4 (Varierer på hele skalaen av dekkende eller gjennomsiktig ut ifra ulike faktorer)
Lysektehet I (Best)
Klasse A (minst giftig)

Cadmium Red Hue
Består av: PR9 – Naphtol AS Red

Syntetisk organisk
Opasitet 3 (nest mest gjennomsiktig)
Lysekte I i akryl (Best), Lysekte II i olje (Nest best), lysekte III i vannmaling (nest dårligst)
Klasse A (minst giftig)

Som du ser er disse tre fargene ulike på mange måter. Og selv om alle fargene inneholder ordet Cadmium er det bare en av disse som faktisk inneholder grunnstoffet Kadmium. Så om du vil vite hva du faktisk maler med: husk å se på fargekoden og ikke kun fargenavnet! 😀

Den paletten jeg selv har bruk i snart 10 år består av Ultramarin-blå (PB29), Engelsk-rød (PR101), Mars-gul (PY42), og Titan-hvit (PW6). Disse fargene trives jeg veldig godt med både i forhold til utseende, veldig god lysektehet og minst mulig giftighet, som er viktig for meg.

Har du en fast fargepalett du bruker? Hva består den av? Og hvorfor har du valgt akkurat de fargene? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.