Når lerretet trenger en oppstramming

Lerreter på blindramme kan bli slappe av ulike grunner. Kanskje du er hardhendt når du arbeider, eller fuktighet og temperatur i rommet endrer seg. Uansett hva som er grunnen ser det rett og slett ikke bra ut, og det er upraktisk å jobbe på. Da er det greit å stramme lerretet litt igjen. Sånn strammer du løse eller bulkete malerier:

Bruk fuktighet

Lerret trekker seg sammen når det tørker. Ulike typer lerreter trekker seg sammen mer eller mindre, så prøv deg frem.

Sånn gjør du:

Ta på litt vann med en pensel på baksiden av lerretet. Pass på å få vann helt inn i hjørnene så du ikke får bulkete hjørner. Du skal bruke nok vann til at du ser at lerretet er litt vått, men ikke mer enn det. Når det tørker kan du se om du trenger å gjøre det en gang til.

Hvis du bare har en liten bulk, og resten av lerretet er stramt fukter du bare på baksiden av bulken, og et par cm rundt. De fleste små bulker vil da rette seg ut igjen. Det samme kan du gjøre i hjørnene som vist på videoen under.

https://www.instagram.com/p/BQau2VtA0Tp/?taken-by=kunstnerspire

Bruk kiler i hjørnene av lerretet:

De fleste ferdig-oppspente lerreter kommer med kiler. Kilene kan settes i hjørnet av blindrammen for å presse blindrammen utover og stramme lerretet. Sett kiler i alle hjørnene, og slå litt på hver av dem så lerretet strekkes jevnt. NB: Kilene bør settes med den lengste siden inntil blindrammen, slik at du har mest å gå på. Ser ut som jeg har satt dem i feil på dette gamle maleriet. Riktig måte å sette inn kilene på ser du under her:

https://www.instagram.com/p/BbW7VaTlsly/

Før og etter bruk av vann og kiler:

Lykke til med oppstrammingen, og håper det var nyttig for deg!

– IT

Lagre

Lagre

Lagre

8 kommentarer til «Når lerretet trenger en oppstramming»

 1. For første gang har jeg forsøkt å stramme linlerret på bred ramme av typen uten kiler, 41mm. Hjørnene er vanskelig å brette og det ble bulker. Skal det klippes noe av i hjørnene for å lykkes? Har tatt alt opp og prøver å trekke og stifte på ny. Vil ikke gjøre mer før jeg vet om det skal klippes.

  1. Hei Synnøve! Så gøy at du prøver å strekke lerret selv! Akkurat dette har jeg ikke så stor erfaring med da jeg kun har gjort det et par ganger for mange år siden, og foretrekker å kjøpe ferdig oppspent. Men du skal i alle fall ikke klippe i hjørnene, og det er nok lurt å kjøpe blindramme som har mulighet for kiler tilfelle det trengs å strammes litt i etterkant. Uansett, fant en fin liten guide her som kanskje kan være til hjelp: http://www.kunstnerutstyr.no/STREKK AV LERRET.htm . Lykke til! 😀

  1. Så godt å høre at du fant det nyttig! Hvis blindrammen har blitt skjev er det beste å bytte den helt ut med en ny og strekke opp lerretet på nytt. Du kan prøve å stive den av med å ramme den inn med en robust ramme, men det som kan skje da er at den skjeve blindrammen vil tvinge rammen til å bli skjev over tid også, så det beste er å spenne opp på nytt. Anbefaler uansett å kjøpe blindrammer som er laget av godt og hardt treverk slik at du minsker sjansen for at den slår seg i utgangspunktet. Synes blindrammene fra Alf Bjercke (på Tegne.no blant annet) har veldig god kvalitet, og kjøper selv mest de fra Jørn Riiser snekkerverksted som fås på KEM i Oslo. De er helt fantastiske <3 Husk også å stramme lerretet med kilene før du begynner å male og stram jevnt hele veien rundt. Noen ganger kan rammen slå seg rett og slett fordi man har strammet mye mer i ett hjørne enn de andre. På små formater har jeg blitt mer og mer fan av lerretplater (30x30 og mindre for eksempel) fordi de både er mer robuste i forhold til bulker i lerret og fordi det ikke er noe blindramme som kan bli skjev eller kiler som kan dette ut, og de tar mindre på plass å oppbevare. I tillegg passer mange lerretplater med standardformater på rammer med glass og er såpass tynne at du kan bytte ut glasset med lerretplaten dersom du vil ha en enkel ramme. 🙂

 2. Skal kilene stå i maleriet hele tiden, eller setter en bare de inn når en skal stramme..?

  1. Hei Marianne! Kilene skal stå i hele tiden ja! Det beste er å sette dem i fra starten før du begynner å male, slik at lerretet er stramt og fint når du begynner (også før du tar på eventuell ekstra gesso hvis du vil ha det). 🙂

 3. Hei? Jeg lurer på signering av mine mesterverk. Hva kan jeg signere med? Kan jeg bruke en form for tusj, eller må det være maling? Mvh valkyrien_art

  1. Hei Mette! Det kommer an på hva du skal signere på. Det sikreste (og peneste, etter min mening), er å gå for samme maling som du maler med hvis du skal signere på selve bildet. Ellers (hvis du maler med akryl) finnes det mange fine akryl-tusjer du kan bruke så det blir litt enklere å skrive med enn en pensel. Sjekk ut Molotow-tusjene, for eksempel. Hvis du skal signere bakpå bildet på selve lerretet anbefaler jeg blyant, siden det vil gjøre minst mulig med lerretet. Lykke til! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.