Hva paletten din sier om deg

Enten du driver med farger eller svart-hvitt har det mye å si hva du maler eller tegner med. Ikke bare for det visuelle resultatet, men også fordi materialbruken din sier noe om deg og hva du står for.

Har du virkelig satt deg ned og tenkt igjennom hvilke materialer du elsker å jobbe med, og hvorfor?

Er det selve fargen som er fin, eller måten malingen, grafitten eller blekket oppfører seg på? Forhåpentligvis begge deler?

Er det viktig for deg at malingen eller blekket er vannfast eller vannløslig? Tørker fort eller sakte? Er lysekte eller ikke? Er giftig eller harmløst? Har kunstige farger eller naturlige farger? Høyest mulig kvalitet, eller lavest mulig pris? Ikke kan gnis utover? Er historisk riktig i forhold til renessansen? Eller at materialene er veganske? 😛

Selv om du ikke nødvendigvis forteller kundene dine om alt dette akkurat nå, er det fint å være bevisst din egen materialbruk. Slik kan du ta valg som både du og kundene dine vil sette pris på. Og ved å finne løsninger som passer deg blir du også mer kreativ!

Kanskje ender du opp med å gjøre noe helt annet enn du trodde, og kanskje finner du noe mer interessant?


Et eksempel fra min egen hverdag:

Gjennom årene har jeg prøvd mange forskjellige fargevalg. Opp til 15 pigmenter på samme palett, og både jordfarger, metallfarger og plantebaserte farger. Lenge synes jeg fargene var fine nok, men ble oppgitt fordi noen av pigmentene jeg brukte enten ikke var lysekte nok, naturlige nok, eller harmløse nok. Noe av malingen ga meg kløe om jeg fikk den på huden, og jeg hadde ikke lyst til å male med hansker, eller være kjempeforsiktig for å ikke søle. Derfor ble jeg besatt av å finne en løsning som var både estetisk pen og som oppfylte de andre kravene jeg hadde. Samtidig var jeg åpen for at fargene kom til å bli noe annerledes.

På veien dit ble den største forskjellen gulfargen. Siden den ikke var transparant som den forrige oppførte den seg helt annerledes sammen med de andre fargene, og jeg fikk farger jeg ikke ville tenkt på å blande meg frem til om jeg hadde sett dem alene.

Fargene ble mer opake og lysere, og der jeg før hadde malt ganske mørke bilder begynte jeg nå å bruke mye mer hvitt og bygge opp bildene annerledes. Og wow for et resultat! Ikke bare ble jeg fornøyd med fargespillet, men også de andre fargeegenskapene, og det hele ble mer meg.

De siste årene har jeg vært fornøyd med de samme fire pigmentene til oljemaling.


Som forbrukere setter vi høyere og høyere krav til prudukter som lages, og hvis du for eksempel er opptatt av at t-skjorta di skal være av økologisk bomull, eller at maten din er kortreist, hvorfor ikke tenke like bevisst på materialene dine? Du trenger ikke finne ut av alt på en gang, men start med det viktigste.

Tenk gjennom, hva gjør dine materialer perfekte for deg? Har du tatt et bevisst valg når det kommer til materialer? I så fall hva, og hvorfor? Eller om du ikke har bestemt deg for noe ennå, hva ville gjort deg ekstra fornøyd med materialene dine? Fortell!

Ha en kreativ uke, og gleder meg til å høre fra deg!

– IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.