6 grunner til å jobbe hjemmefra

Du har sikkert av og til tenkt at det hadde vært kjekt med et atelier? Eller kanskje fått høre av noen andre at du burde skaffe deg et sted å jobbe? Og ja, det er mange gode grunner til å ha et eget atelier å jobbe i:

* Du har en egen plass der alt kan stå fremme
* Du kan rote så mye du vil
* Du kan jobbe helt alene og uforstyrret (gitt at du har et rom for deg selv)
* Du har god lagringsplass
* Du kan utveksle ideer og kritikk med de andre kunstnerne om du jobber i et  fellesatelier

Når det er sagt er det også mange gode grunner til å ikke ha et atelier, eller å ha et hjemmeatelier i stedet!


Faktisk vil jeg anbefale deg å ha et hjemmeatelier så sant du ikke arbeider så stort at det er umulig, eller trenger maskiner og verktøy du ikke har plass til hjemme.

Er du i oppstartsfasen av bedriften din, for eksempel, vil du helst bruke penger på tre ting:

* Det som gir kunden din mer verdi
* Det som gjør kunsten din bedre
* Det som gjør at du når ut til fler

Og det er veldig ofte ikke atelieret som er viktig da.

Her er 6 grunner til hvorfor du bør jobbe hjemme:

Færre utgifter:
Et atelier kommer som regel på 1000-3000 kr i måneden. Og 2000 kr i måneden blir 24000 kr i året.
Så la oss si at du i år satser på å omsette for 50 000 kr og starte din egen bedrift: da er nesten halvparten av omsetningen din forsvunnet i atelierutgifter. Det er penger du kunne ha brukt på viktigere ting: du kunne ha kjøpt en helt ny datamaskin, et fancy kamera eller to, et bedre staffeli, materialer, rammer, scanner, nettside, markedsføring, eller rett og slett bare mat for å holde deg mett i et helt år.

(Har du en jobb ved siden av er det dessuten trolig at du ikke får brukt så mange timer på atelieret ditt uansett (spesielt om det ligger langt unna.)

Fradrag for hjemmekontor:
Ikke bare har du færre utgifter når du har hjemmeatelier, men du kan til og med få fradrag for deler av husleien din så du sparer enda mer! Mer om det kan du lese på Skatteetatens sider.

Kort vei til arbeidsplassen:
Du kan jobbe når du vil og så ofte du vil, uten å måtte ta på deg sko eller dusje først. Og når du trenger en pause eller ikke klarer å få gjort noe kreativt kan du strekke på bena, ta en kort treningsøkt på stuegulvet, støvsuge leiligheten, sette på en klesvask eller ta oppvasken, for å nevne noe. Er du syk nok til å ikke ville gå ut blant mennesker, men frist nok til å jobbe er det dessuten lett å få gjort en hel del likevel når kontoret ditt er hjemme. Og etter at du har laget middag og gjort noe hyggelig med venner og familie kan du lett arbeide et par timer til før kvelden er over uten å takle dørstokkmila. Og selvfølgelig sparer du en hel haug med reisetid.

Lett å kombinere med familieliv:
Har du småbarn kan du fortsatt jobbe hjemme mens barnet sover, og siden du jobber hjemmefra kan du selv sørge for at du ikke jobber med skadelige kjemikalier. Nå skal det sies at jeg ikke har så mye erfaring på dette området ennå, men ut ifra det jeg hører fra andre kunstnere med barn er dette ypperlig. Kanskje kan du til å med la knøttet tegne eller male litt mens du driver på. Å være med mamma eller pappa på jobb er jo alltid gøy!

Bedre og billigere mat:
Mange atelier har ikke en optimal kjøkkenordning, så det kan fort bli mye microbølgeovn- og vannkokermat, eller mat som blir glemt i kjøleskapet. Hjemme har du derimot et mer velutstyrt kjøkken, så du kan lage gode, næringsrike og billige måltider hjemme.

Krever svært lite å sette igang:
Har du bare så vidt begynt med kunst, og tenkte at du måtte ha et atelier for å komme videre kan du stryke den tanken med en gang: alt du trenger har du mest sannsynlig allerede. Bruk det du har og der du er og gjør det beste ut av det. Hvis du alltid fokuserer på det du skulle hatt eller sånn det skulle vært vil du aldri komme videre eller bli lykkelig med det du har. Jobber du hjemme kan du starte her og nå.

Så lett kan det bli!

Det var mine tips. Hva synes du er bra med hjemmeatelier? Og eventuelt hvorfor synes du ikke man burde ha hjemmeatelier? Del gjerne!

God arbeidsdag!

– IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.