Bli proff på 1 – 2 – 3!

Har du laget kunst en stund har du sikkert tenkt på å bli proff, om du ikke er det allerede. Men hva vil det egentlig si å være proff?

Først og fremst, hva definerer «profesjonell»?
For å få svar sjekket jeg UIOs ordbok på nett, og både bokmål og nynorsk er enige om at profesjonell er noe som hører til arbeidet, og om å ha en virksomhet som yrke:

Bokmål:
profesjonell adj. (fra fr.)
1 som hører til arbeidet, yrkesmessig
p- dyktighet
2 som har en virksomhet som yrke
p-e idrettsfolk, musikere
Nynorsk:
profesjonell adj. (frå fr.)
1 som gjeld arbeidet; fagleg, yrkes- (til skilnad frå amatør-)
profesjonell fiskar person som har fiske til yrke / profesjonell fotball / frå profesjonell synsstad
2 dugande som fagmenneske; øvd, rutinert
ein verkeleg profesjonell artist
3 som gjer noko (klanderverdig) ofte og systematisk
ein profesjonell protestmakar,; jamfør yrkesdemonstrant

Når det er sagt har nynorsk faktisk en ekstra definisjon som er interessant, selv om den egentlig siktet til noe litt annet, nemlig at en profesjonell er en som gjør noe «ofte og systematisk» (punkt 3. ovenfor), så det er mitt første tips til deg:

1. Arbeid med kunsten ofte og systematisk.
Rett og slett sett av tid til det som handler om kunst og gjør det til en vane.

“The difference between an amateur and a professional is in their habits. An amateur has amateur habits. A professional has professional habits. We can never free ourselves from habit. But we can replace bad habits with good ones. We can trade in the habits of the amateur and the addict for the practice of the professional and the committed artist or entrepreneur.” – Steven Pressfield

2. Ha en profesjonell holdning.
Du er bare så proff som du oppfører deg. Så:
* Gjør arbeidet du vet du må gjøre.
* Vær stolt av der du er akkurat nå. Fordi for å bli stor må du først være liten.
* Ikke unnskyld deg. Når noen sier de elsker det du gjør så si takk, ikke rams opp alle feilene du selv ser. Alt er en utvikling.
* Lever godt innhold.
* Gi god kundeservice.
* Hold det du lover.
* Ta ett skritt mot målet hver dag.

“Plan your work for today and every day, then work your plan.” – Margaret Thatcher

3. Ta det store steget: start ditt eget firma!
Få ting gjør deg så profesjonell som å faktisk ha ditt eget firma. Og med et firma kommer både ansvar og økt selvsikkerhet. Du vet at du nå er seriøs med det du gjør, du gir kundene dine økt trygghet fordi du gir fakturaer og kvitteringer for kjøp, og du bidrar til samfunnet med å betale skatt på overskuddet.

Det enkleste og mest hensiktsmessige for de fleste kunstnere vil være å etablere et Enkeltpersonsforetak (ENK). Da er du og bedriften din ett, du er selv økonomisk ansvarlig , og du kan gjøre alt selv om du vil.

Du skal starte foretak når:

* Du driver for egen regning og risiko.
* Virksomheten din er egnet for å gå i overskudd over tid.
* Virksomheten har et visst omfang og tar sikte på en viss varighet.

Skatteetaten er litt uklare på akkurat hvor grensen går, men om du regner med å passere 50 000 kr i omsetning over en 12-måneders periode og virksomheten er noe du ikke kun gjør en gang skal du begynne å levere næringsoppgave sammen med selvangivelsen. Er du i tvil om du kan/må starte bedrift kan du kontakte Skatteetaten. Mer om å starte bedrift kan du lese om på Skatteetatens sider.

Det er gratis å registrere Enkeltpersonsforetak, og det gjør du i Brønnøysundregisteret. Husk at firmanavnet må inneholde etternavnet ditt når du starter ENK.

Mye av det andre du trenger for å drive bedrift er også gratis eller veldig billig. Her er noen favoritter jeg tror du kan ha nytte av:

Ta betalt:
Conta Faktura: Send fakturaer og kontantfakturaer og hold oversikt over kundeinformasjon.
iZettle: Ta betalt med kort og kontant via enkel kortterminal du kobler til smartphone.)

Vær til stede på nett:
One.com: Her kan du kjøpe domene til nettsiden din (også .no) og lage nettside enten med innebygget nettsidebygger, wordpress eller kode selv. Du kan også opprette egne epostadresser.
facebook: Lag en page der også folk som ikke er vennene dine kan følge med på bedriften din.
Instagram: Vis frem bildene dine. Spesielt bra når du driver med kunst.

Hold oversikt over arbeidstimer:
Toggl: Ta tiden på arbeidet ditt.

Bildebehandling osv:
Gimp: Mer eller mindre som Photoshop, men open source og gratis. (Kan ta tid å venne seg til om du har brukt Photoshop i alle år, men helt verdt det!)
Blender: Gratis open source 3D-program.

Så enkelt er det faktisk, og jo mer du jobber med det jo bedre blir det!

Husk også at bare fordi du blir proff betyr det ikke at du må slutte i jobben din og satse alle krefter på å kun leve av kunst med en gang. Det er helt greit, og etter min mening veldig lurt, å ha en «bridge-job», altså en jobb du har i overgangsfasen mot å drive kun for deg selv. Aller helst en jobb som er fleksibel og der du har mulighet til å tjene ganske bra på ganske kort tid, så du får mer tid til å jobbe med bedriften din.

En sånn jobb kan du også helt fint beholde selv om du tjener nok på bedriften, slik at du har en viss sikkerhet om at du kan tjene til livets opphold også om det ikke skulle gå så bra med kunsten i perioder. Pluss at når du har en jobb ved siden av får du minstefradrag for arbeidsinntekt, som kan gjøre en ganske stor forskjell for skatten.

Lykke til! Og husk at små skritt mot målet hver dag tar deg lengre enn et stort steg i ny og ne. 🙂

– IT

4 kommentarer til «Bli proff på 1 – 2 – 3!»

  1. Dersom Conta ikke faller i smak eller strekker til vil jeg anbefale en konkurrent, Cretica Faktura. Billigere og mer funksjoner enn det Conta har.

  2. Jeg startet mitt eget firma i 2011 🙂 Som profesjonell kunstner og foretaker må man huske å drive det som et firma og. Man må lære ting om markedsføring, systemer, og regnskap. Ikke det mest morosamme, men det er nødvendig

    1. Ja, helt klart! Mye å lære seg, og alt kan læres! Samtidig godt å vite at noe kan settes bort til folk som kan det bedre også, så man får mer tid til å fokusere på det man er flink til selv. Har selv satt bort regnskapet fra og med i fjor, og er i alle fall veldig fornøyd så langt! Godt å ha noen å støtte seg på, og noen å stille dumme spørsmål. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.