Få mer malerglede med enklere palett!

Henger ikke maleriet ditt sammen fargemessig? Sliter du med å finne igjen fargen du blandet i går? Kaster du mye maling fordi du har tusen forskjellige farger på paletten samtidig? Eller får du bare ikke plass til å blande alle fargene? Been there done that. Uansett hva de gamle mesterne ville sagt, så er det mange fordeler med en enkel palett. Faktisk tror jeg det er flere fordeler enn bakdeler.

Fordeler med enkel palett

For det første, det er noe med å strippe det ned til kun det som er nødvendig. Skal du kunne representere alle farger i et univers trenger du kun blå, gul, rød og hvit.

For det andre vil alle fargene dine harmonere uansett hvordan du blander dem, og det vil være enklere å finne frem til samme farge som du har brukt før. Du blir også bedre kjent med de fargene du bruker og hvordan de oppfører seg i forhold til hverandre.

Dessuten blir det billigere å kun ha fire tuber maling liggende, det tar mindre plass, og det er enklere for deg.

Velg tre farger

Men, det er klart at når du skal male med kun tre farger pluss hvitt så må du være fornøyd med hvordan de tre fargene oppfører seg alene og sammen med de andre, så her krever det litt testing.

Sett deg rett og slett ned og velg ut tre farger du skal bruke i tillegg til hvitt. De ikke være primærfarger, men de bør i alle fall helle mot de tre primærfargene. Så om du for eksempel har lyst til å bruke kun blåfarger fungerer denne metoden hvis en er mer gul, en mer rød og en mest blå.

Test mange kombinasjoner, og lag fargesirkel

Når du har funnet tre farger du har lyst til å prøve sammen så tester du hvordan fargene fungerer alene, to og to, alle tre sammen, og alle kombinasjoner med hvitt. En enkel måte å gjøre dette på er å lage en fargesirkel.

Du kan bruke min modell nedenfor eller finne på en selv. Denne måten å male på er helt uten svart, så du blander din egen svart av alle primærfargene dine.

Test flere ulike fargekombinasjoner til du finner en sammensetning som du bare elsker! Dette er ditt fargeunivers du skal skape, så sørg for at du blir fornøyd!

Her er min fargesirkel. Som du ser så er den ikke helt ferdig ennå, siden ikke alle fargene er stemt 100%, men jeg regner med du skjønner poenget. Du trenger heller ikke gjøre ferdig hele fargesirkelen med en gang. Hovedpoenget med denne øvelsen i første omgang er å se at alle fargene passer sammen og oppfører seg sånn som du ønsker. Kort forklart er det rene farger (primær- og sekundærfarger) med hvitt i midten, så rene farger utenfor der, så bruntoner laget av kun primærfargene, og så brun- og gråtoner laget med alle primærfarger og hvitt.

Fargesirkeleksempel

Håper dette var nyttig for deg, og at du vil få enda mer maleglede fremover! For mer om enkel palett les også denne artikkelen.

Nå vil jeg høre fra deg! Hvilke farger bruker du? Og hva synes du er bra eller dårlig med paletten din i dag?

– IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.