Tenk malekoffert!

Et av de mest praktiske verktøyene du kan ha som maler er en malekoffert/malerkasse. Den gjør at du kan ta med deg malesakene rundt på en enkel måte, og at du kan beholde malingen på paletten både når du skal reise og når du skal fortsette å male neste dag hjemme eller på atelieret. Men hva bør du egentlig tenke på når du skal kjøpe en malekoffert? Og hva bør du ha i den?

Før du kjøper en koffert:

* Tenk nøye på hvilke behov du har. Vi maler på forskjellige måter, og trenger ulikt utstyr selv om det er mye vi kan være enige om også. Begynn med å tenke på hva du trenger når du skal male. Få plass til mest mulig i kofferten, og prøv å kutt det ned til det essensielle. Det enkle er ofte det beste.

* Velg en koffert og en en palett som veier lite. Paletten følger vanligvis med når du kjøper koffert, men kan variere mye i material og tyngde. Prøv å finn en koffert med tynn palett, gjerne i tre. Da slipper du å få så tung koffert, og du slipper å anstrenge armen din så mye når du står og maler lenge av gangen.

* Pass på at dybden på kofferten passer dine behov. Bruker du store tuber med maling må du sørge for at kofferten er dyp nok til å få plass til tubene. Jeg liker å bruke store tuber fordi jeg har få farger og da sparer jeg tid og penger på å kjøpe større tuber. Bruker du olje eller annet malemedium bør du også ha plass til en flaske med det. Er du i tvil om du får plass til det du trenger så test!

* Velg en koffert med flere rom, så du har plass til både store ting og småting.

* Vurder om du vil ha en koffert med eller uten staffeli. Maler du kun utendørs kan det være verdt å kjøpe en kombinert malekoffert og feltstaffeli, men maler du både inne og ute (og har et større staffeli inne) vil jeg anbefale deg å kjøpe koffert og staffeli hver for seg. Maler du derimot kun miniatyrer og liker å sitte ved et bord finnes det også kombinert malerkasser og bordstaffeli.

* Pass på at paletten er festet i kofferten når lokket er igjen. De fleste kofferter med palett er laget sånn, men om du kjøper koffert og palett hver for seg er det ikke en selvfølge. Du skal kunne beholde våt maling på paletten uten at malingen er borti lokket, også når du bærer kofferten med deg.

* For alle del, kjøp en koffert med en form for støtte til lokket! Det er kjipt med en koffert som detter igjen bare du skumper borti den litt.

* Klarer du å finne en koffert med plass til lerretplater slik som min bør du absolutt kjøpe det. Da kan du enten ta med deg et vått maleri rundt uten at det kommer borti noe, eller du kan gjøre som meg og bruke plassen bak lerretplaten til referansebilder.

Så, hva trenger du å ha i kassen?

Ofte ser jeg malere med både en og to store verktøykasser på slep til og fra malekurs og atelier, men om du kan anbefaler jeg deg å holde deg til bare en koffert. Du trenger ikke ta med deg hele atelieret bare fordi du skal et sted og male. Hold det enkelt, folkens!

Det mest essensielle du har bruk for er:

* Palett
* Maling
* Pensler
* Palettkniver
* Filler
* Olje eller annet malemedium (gjerne et glass med lokk til å bruke mens du maler, og en flaske med ren olje/medium til å fylle i når det trengs)

Essensiellt

I tillegg kan det være kjekt med:

* Pussekloss og sandpapir
* Nye pensler
* Blyant/kullstift/lignende
* Pappkniv
* Tommestokk/målebånd
* Skruer
* Kiler
* Hammer
* Skrujern
* Klyper
* Hyssing
* Papirteip

På bildet er min egen malekoffert som jeg er veldig glad i. Gjennom tiden har det variert hva jeg har hatt bruk for i kofferten og ikke, ettersom jeg har utviklet min måte å arbeide på, og innholdet kommer sikkert til å endre seg flere ganger. Start med det du vet du har bruk for, og juster når du ser hva du trenger og ikke trenger.

Var dette nyttig for deg? Del gjerne med andre du tror kan ha glede og nytte av det! Og fortell oss hvordan din malekoffert ser ut, hvis du har en. Og kommer du på flere ting som burde være på listen er det bare å dele med oss. Mange hoder tenker bedre enn ett. ^_^

God maledag!

– IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.