5 steg til supernøyaktig komposisjon på lerret

Noen ganger er det kjekt å jukse litt, enten du skal male på oppdrag eller du bare har lyst på en pangstart!

I dag viser jeg deg en av mine favorittmetoder: overføring av skisse til lerret. Fordelen med denne metoden er at det blir så nøyaktig som du overhodet kan få det, i motsetning til om du bruker f.eks. projektor.

Sånn gjør du:

1. Tegn en skisse. Bruk den metoden som funker best for deg. Her har jeg brukt data. Det viktigste er at strekene på skissa er sånn som du vil de skal bli på maleriet, og at skissa er i riktig format. Har du ikke riktig format på tegningen kan du fortsatt løse det med å scanne inn tegningen og printe den ut i riktig format.

Tutorial1-1

2. Skraver på baksiden av skissen din med blyant (HB er passe), og fest skissa til lerretet sånn du vil ha den.

Tutorial1-2

Tutorial1-3

3. Sjekk at bildet er rett på, og tegn over strektegningen med kulepenn. Legg til eventuelle ekstra detaljer eller streker du trenger på dette stadiet.

Tutorial1-4Tutorial1-5

4. Ta av skissa, og voila: der har du komposisjonen din!

Tutorial1-6

5. Fikser tegningen hvis du vil. Fordelen med å fiksere er at grafitten ikke grumser til malingen, men dette kan også unngås ved å bruke HB eller hardere blyant. HB er best hvis du skal bruke denne metoden, men om du skisser opp for hånd kan du fint bruke litt hardere også. Andre forskjeller med å fiksere eller ikke fiksere er at underlaget suger til seg mindre olje når du fikserer, så jeg opplever da at malingen gjerne tørker litt blankere. Dersom du ikke fikserer vil gjerne malingen tørke litt mattere på lerretet da oljen trekker litt mer inn i grunderingen.

Hvis du velger å spraye med fiksativ: husk å spraye på god avstand fra lerretet (utendørs eller med verneutstyr), og heller i flere lag. Start å spray utenfor lerretet og før sprayen over, slik at du unngår flekker med mye fiksativ som kan oppstå når du begynner å spraye direkte på bildet.  La det tørke, og test at alt sitter godt før du maler.

Tutorial1-7

Vips, så er du klar til å male! 😀

Komposisjon

(Lerretet jeg har brukt her er 20 x 20 cm, men vil du male større kan du bare printe ut motivet ditt i flere deler.)

Lykke til!

– IT

4 kommentarer til «5 steg til supernøyaktig komposisjon på lerret»

    1. Ja du kan absolutt bruke kull også i stedet for blyant! 😀 Jeg liker personlig blyant best fordi den sitter litt mer fast på lerretet, spesielt hvis jeg ikke har tenkt til å fiksere tegningen før maling. Liker også HB av denne grunnen så ikke grafitten blander seg så mye med malingen i første strøk som den kan gjøre med bløtere blyant.

  1. Elsker jukse innleggene dine 😀 jeg har lyst til å teste ut å printe tegningen i flere deler for å overføre til store lerret, men forstår ikke helt hvordan jeg skal tenke og gjøre det (bruker gimp2).. er det komplisert? Takk for at du deler!

    1. Å så hyggelig å høre Lene! 😀 Å overføre i flere deler er ganske lett når man først kommer inn i det 🙂 Sånn gjør du: Ta bildet inn i Gimp, og endre størrelsen på bildet til den størrelsen du skal overføre det til. Altså om lerretet er 60 x 80 cm for eksempel så endrer du størrelse av fila til 60 x 80 cm. Deretter bruker du innretningslinjene til å måle opp størrelsen på arkene du skal bruke (Klikk på linjalen på en av sidene av bildet, og dra til der arket slutter. Hvis du ikke ser noen linjer så må du gå på «Vis» og velge «Vis innretningslinjer».). Så hvis du skal printe ut på flere A3-ark måler du opp 42 cm på den ene siden og 29,7 cm på den andre siden, og så 84 cm og 59,4 cm osv. Mål opp alle arkene slik at du ender opp med et rutenett av linjer på bildet. Når du har markert der alle arkene skal starte og slutte så bare klipper du ut hvert ark med rektangelverktøyet og lagrer i egne filer. Så kan du printe ut alle arkene og teipe sammen til slutt 🙂 Håper dette var greit forklart og forståelig! Mulig jeg lager en tutorial med screenshots etterhvert 🙂 Lykke til! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.