Når du ikke har tid til å lage kunst

Du tenker kanskje at timene i døgnet ikke strekker til?

Du er ikke den eneste. Men det fine med tid er at alle har like mange timer i døgnet.
Husk på det, og gjør det beste ut av timene du har hver dag. 🙂

Her er noen forslag til hva du kan gjøre for å frigjøre mer tid til å lage kunst:

1. Bestem deg for et mål du vil nå på sikt, og ta små skritt mot det hver dag.
Dette er helt seriøst oppskriften på lykke: Når du har et større konkret mål her i livet er det mye lettere å dele det opp i små mål og oppgaver enn om du ikke vet hvor du skal. Deretter kan du jevnt og trutt gjøre en og en oppgave til du plutselig har kommet langt på vei.
Helst burde hver oppgave være så liten at du kan få den unna på fem-ti minutter, og fem-ti minutter kan alle klare å avse hver dag for å komme nærmere målet sitt.

Det er litt som å bære en tung og upraktisk gjenstand: kan du bære den en meter av gangen, kan du bære den hele veien.

2. Mål innsatsen din!
Visstnok må man legge ned 10 000 timer på en aktivitet for å bli dyktig på den, så da er det bare å begynne å telle med en gang! Dessuten er det jo mye lettere å forbedre seg hvis man har noe konkret å sammenligne med. Begynn der du er: gjør som du pleier å gjøre, men ta tiden på prosjektene dine. Deretter kan du se hva du bruker mye tid på og hva du bruker lite tid på, og justere der du ser det er nødvendig.

Det finnes flere supre apper og programmer for dette, bla. toggl.com (gratis stoppeklokkeprogram på nett der du kan legge inn alle prosjektene dine og få ferdige statistikker) og appen Work/Break som viser deg hvor mye av tiden din som går med på faktisk arbeid i forhold til tiden du bruker på pause. Ellers kan du gjerne bruke vanlig stoppeklokke eller kjøkkentimer.

3. Gjør den kreative tiden din hellig, og start dagen med den.

En sikker vei til suksess er å starte dagen med den viktigste oppgaven din. Det kan være den oppgaven du gruer deg mest til, den som krever mest konsentrasjon og energi, eller en oppgave du utsetter og utsetter. Personlig synes jeg det viktigste er produksjonen, altså å lage kunsten. E-post, facebook og alt sånn der kan GODT vente til senere, spesielt om du blir lett distrahert og ofte ender opp med å sitte flere timer med sosiale medier, nyheter osv osv.

Holder du stålfokus de første timene av dagen kan du oppnå helt fantastiske ting, og du kan med god samvittighet bruke resten av dagen til husarbeidet, dataspill, tv og facebook, som ikke krever så mye konsentrasjon.

4. Skaff deg en mer fleksibel jobb enn det du har i dag.
Helst en der du kan jobbe mer eller mindre alt ettersom hvor mye kunst du selger eller hvor mye du tjener på andre kunstrelaterte jobber. Og kan du ikke finne deg en annen jobb kan du alltid foreslå smarte løsninger for sjefen din som gir deg mer fleksibilitet. Din arbeidsgiver er som regel mer samarbeidsvillig enn du tror. Og fornøyde ansatte = bedre jobbing.

5. Bli mer frugal!
«Keeping your time is the opposite of spending your money» – Mr. Money Mustache

Tiden din er det mest verdifulle du har. Og hvis du virkelig verdsetter tiden din, og muligheten til å bruke tid på å f.eks. lage kunst, kan det være lurt å sjekke prioriteringene dine.
Det er utrolig hvor mange ting vi bruker penger på som vi ikke egentlig trenger. Driver du med kunst synes du mest sannsynlig det er veldig gøy, og da er det begrenset hvor mange hobbyer du trenger utenom. Velg deg ut kanskje 3 hovedhobbyer (deriblat kunst) som du synes er viktig, og ikke føl deg fristet til å bruke mye penger på noe som ikke er relatert til disse (og som kanskje kun er en fase uansett). For generelle tips om hvordan leve en mer frugal hverdag, sjekk ut www.mrmoneymustache.com.

6. Multitask!
Hvis du er av typen som synes det er hyggelig å høre på musikk, podcasts eller filmer og serier mens du lager ting så er det helt greit! Noen ganger kan mulitasking være bra. Av og til kan det virke som om det er lettere å fokusere på det tekniske arbeidet når hodet er opptatt med å følge med på noe annet. I praksis vil det si at du kan slå sammen en god del arbeidstimer med kosetimer, og vi liker jo å kose oss når vi arbeider? 🙂

7. Husk å ta vare på deg selv:
Ofte kan det være hensiktsmessig å kutte ned på arbeidstiden til fordel for din egen helse og velvære. Tar du deg tid til å trene, være sosial, spise ordentlig mat osv. vil du antagligvis merke ganske fort at effektiviteten din øker i de timene du faktisk jobber. Så i stedet for å prøve å jobbe så mange timer som mulig bør du sikte på å jobbe så effektivt som mulig mens du jobber:

Fordi når du føler deg bra jobber du bedre. 🙂

– IT

2 kommentarer til «Når du ikke har tid til å lage kunst»

  1. Does your sikte have a contact page? I’m having trouble locating it
    but, I’d like to shoot you aan email. I’ve ggot some creative ideas for your bog you might be interested
    in hearing. Eithber way, great website and I loopk forward to seeing it expand over time.

    1. Hi! You can find our contact information at the bottom of the page under Contact / follow. Glad to hear you like the page! Thank you! And have a good day! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.