Når lerretet trenger en oppstramming

Lerreter på blindramme kan bli slappe av ulike grunner. Kanskje du er hardhendt når du arbeider, eller fuktighet og temperatur i rommet endrer seg. Uansett hva som er grunnen ser det rett og slett ikke bra ut, og det er upraktisk å jobbe på. Da er det greit å stramme lerretet litt igjen. Sånn strammer du løse eller bulkete malerier:

Bruk fuktighet

Lerret trekker seg sammen når det tørker. Ulike typer lerreter trekker seg sammen mer eller mindre, så prøv deg frem.

Sånn gjør du:

Ta på litt vann med en pensel på baksiden av lerretet. Pass på å få vann helt inn i hjørnene så du ikke får bulkete hjørner. Du skal bruke nok vann til at du ser at lerretet er litt vått, men ikke mer enn det. Når det tørker kan du se om du trenger å gjøre det en gang til.

Hvis du bare har en liten bulk, og resten av lerretet er stramt fukter du bare på baksiden av bulken, og et par cm rundt. De fleste små bulker vil da rette seg ut igjen. Det samme kan du gjøre i hjørnene som vist på videoen under.

Bruk kiler i hjørnene av lerretet:

De fleste ferdig-oppspente lerreter kommer med kiler. Kilene kan settes i hjørnet av blindrammen for å presse blindrammen utover og stramme lerretet. Sett kiler i alle hjørnene, og slå litt på hver av dem så lerretet strekkes jevnt. NB: Kilene bør settes med den lengste siden inntil blindrammen, slik at du har mest å gå på. Ser ut som jeg har satt dem i feil på dette gamle maleriet. Riktig måte å sette inn kilene på ser du under her:

Før og etter bruk av vann og kiler:

Lykke til med oppstrammingen, og håper det var nyttig for deg!

– IT

Lagre

Lagre

Lagre

2 kommentarer til «Når lerretet trenger en oppstramming»

    1. Hei Mette! Det kommer an på hva du skal signere på. Det sikreste (og peneste, etter min mening), er å gå for samme maling som du maler med hvis du skal signere på selve bildet. Ellers (hvis du maler med akryl) finnes det mange fine akryl-tusjer du kan bruke så det blir litt enklere å skrive med enn en pensel. Sjekk ut Molotow-tusjene, for eksempel. Hvis du skal signere bakpå bildet på selve lerretet anbefaler jeg blyant, siden det vil gjøre minst mulig med lerretet. Lykke til! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.