Hvordan fernisserer du et maleri?

Så du har malt et bilde som du er kjempefornøyd med, og har lyst til å gi det en siste finish. Men hvordan i all verden fungerer dette med fernissering? Og hva betyr egentlig ferniss?

Vel, ferniss er bare et fancy ord for lakk (tenk «varnish» på engelsk), men brukes først og fremst om lakk til malerier. Du lurer kanskje på om vernissasje har noe med det å gjøre? Og ja, det har det! Vernissasje kommer også fra ferniss, og betyr fernisseringsdagen, som var en uhøytidelig åpning av en maleriutstilling før den offisielle åpningen, fordi det var den dagen maleriene ble fernissert. I dag bruker vi ofte ordet vernissasje som navn på selve utstillingsåpningen.

Men, over til selve fernisseringen:

Hvorfor bør du fernissere?

Jo, fordi lakken gjør glansen på bildet ditt jevnere slik at motivet kommer bedre frem. I tillegg blir fargene klarere og sterkere, og lakken beskytter bildet ditt mot støv og gris. Lakken kan også fjernes senere og legges på å nytt for å forlenge holdbarheten på bildet.

du fernissere? Nei. Du MÅ absolutt ingenting. Lakken vil nok forlenge levetiden til bildet ditt, men hvis det av andre grunner er viktigere for deg å ikke fernissere er det helt ok også. Noen fernisserer også kun deler av bildene sine slik at noen deler er glansfulle og andre er matte.

Generelle tips for både akryl og olje:

Uansett om det er olje eller akryl, start med å tørke av bildet med en så vidt fuktig klut som ikke loer (mikrofiber er supert til dette) så du blir kvitt eventuelle støvpartikler. Tørk over med en tørr mikrofiberklut. Bruker du lakk på flaske så legg maleriet ned på et vannrett underlag, og skal du bruke spraylakk så sett det på skrå opp mot en vegg eller lignende. Sørg for at underlaget er så rent som mulig, og at det minst mulig støv eller annet i nærheten som kan feste seg i lakken mens den tørker.

Bruk en pensel som ikke mister hår (eller minst mulig i alle fall) og så bred som er praktisk for deg. Jo bredere pensel, jo fortere går lakkeringen, og jo enklere blir det å få en jevn overflate. Bruk penselen kun til lakk, og vask den grundig i terpentin etterpå, eller hvis du har mulighet kan du oppbevare den stående i litt lakk i en lufttett beholder. Da kan den holde helt til neste gang uten vask.

Ha en palettkniv tilgjengelig. Hvis du oppdager penselhår i lakken mens du lakkerer kan du kjapt plukke dem opp med en palettkniv, og lakkere videre.

Fernisser gjerne alle bilder som er klare samtidig så slipper du å gjøre alle forberedelsene flere ganger, og det første bildet tørker mens du holder på med de andre.

Når kan du fernissere?

Når malingen har herdet helt, slik at ikke malingen under fortsatt tørker etter at fernissen er på. Da risikerer du at lakken vil sprekke. Akrylmaling tørker fort, og har du tynne lag bør det holde å vente 3 dager. Med oljemaling tar det en del lengre tid, så du skal egentlig vente et år før du fernisserer. Har du malt veldig tynt kan det holde med 6 måneder, men har du veldig tykk maling kan det være lurt å vente litt ekstra for å være sikker, si 1,5 år.

Oljemaleri

Først:

Hvis overflaten på maleriet ditt er ujevnt, altså at du har både glansfulle overfater (som er mettet med olje) og matte overflater kan det være lurt å «olje ut» maleriet før du lakkerer. Denne videoen guider deg gjennom å «olje ut». For å være på den sikre siden er det lurt at du gjør dette så tidlig som mulig etter at maleriet er ferdig og tørt, så rekker oljen å herde helt før du skal fernissere senere.

Jobb i et støvfritt rom med lukkede dører og vinduer, og avtrekk og/eller gassmaske. Har du ikke et støvfritt rom, avtrekk eller gassmaske kan du gjøre det i hagen på en vindstille dag på våren/sommeren eller tidlig høst. Unngå å fernisser ute mens det er kaldt.

Lakk på flaske:

Les instruksjonene på flasken, og hell litt lakk ut på et fat. Ta på litt lakk på penselen, men ikke så mye at den drypper, og så mal i sikk-sakk bortover eller nedover bildet til alt er dekket med lakk. Mange heller også lakken direkte på bildet, og fordeler den raskt utover med penselen. Hvordan lakken din oppfører seg kan kan være forskjellig, så test lakken på noe det ikke er så viktig med når du prøver den første gang. Pass på å ha jevn mengde med lakk på penselen hele tiden, og ta heller på 2-3 tynne lag enn et tykt lag. Inspiser bildet etter hvert lag, og se om du trenger flere. Jeg synes ofte 1 eller 2 er mer enn nok. Vent til lakken er helt tørr før du legger på neste lag. Noen lakker er litt mer klissete enn andre, og trenger en god stund på å herde. Da kan det være lurt å vente en uke eller to før du tar på ramme for eksempel.

Prøv gjerne ut noen lakker for å se hva som passer for deg. Personlig liker jeg Old Holland sine lakker best.

Se videoer om å fernissere oljemalerier med flytende lakk her:

Fra Winsor & Newton

Fra Happy D Artist

Lakk på sprayboks:

Les instruksene på boksen. Test sprayen litt utenfor bildet, så du ser at du har jevn sprut. Så spray på frem og tilbake i sikk sakk nedover bildet med sprayboksen (normalt ca en halv til en meter unna bildet. Sjekk boksen). La tørke helt og gjør det samme en gang til i på tvers av forrige «strøk».

Akrylmaleri

Jeg har ikke nok kunnskap på dette området, og det er store uenigheter om akrylmalerier bør fernisseres eller ikke. Men jeg har funnet en veldig grundig artikkel om temaet som du kan lese her. En av grunnene til at ferniss er mer komplisert på akrylmalerier er at hvis den er akrylbasert er den ikke mulig å fjerne senere, og hvis den er løsemiddelbasert kan den påvirke kjemien i akrylen så mye at bildet kan bli ødelagt. Mange anbefaler å bruke et ekstra isolerende lag mellom maleriet og fernissen, slik at fernissen kan fjernes senere uten å skade maleriet. Dette kalles en «isolation coat», eller et isolasjonslag. Isolasjonslaget kan ikke fjernes senere.

Matt eller blank lakk?

Det finnes både matte og blanke lakker til både akryl og olje, så det er helt opp til deg. Vil du ha masse glans og sterkest mulige farger bør du gå for blank. Matt lakk gir en lekker overflate, men kan bli noe melkeaktig i overflaten, så fargene kan virke mindre sterke.

Les mer om lakk og lakkering her:

Tips om fernissering fra Winsor & Newton

Mer om lakkering og behandling av akrylmalerier

Over til deg:

Hvilken lakk bruker du, og hva synes du om bildene dine lakkert vs. ikke lakkert? Del med meg i kommentarfeltet nedenfor 🙂

Og god maledag!

– IT

[pinterest image_url=»https://www.instagram.com/p/BJ5Pv8sh7Lw/?taken-by=it_hammar» count=»horizontal»]

2 kommentarer til «Hvordan fernisserer du et maleri?»

    1. Heisann! Nei, du bør bruke ferniss som er ment for malerier. For eksempel som denne: https://www.kem.no/produkt/36520341/ferniss-dammar-picture-500ml-oh-e1110. Det finnes også ferniss på sprayboks hvis du foretrekker det. Andre lakker som ikke er ment for maleri kan være ganske stive og dermed sprekke lettere. Nå for tiden bruker jeg ikke ferniss i det hele tatt, fordi jeg liker overflaten den ulakkerte oljemalingen har, og muligheten for å male videre uten masse styr hvis jeg skulle ønske det 🙂 Men man må være klar over at hvis man ikke bruker ferniss kan malingen gulne litt tidligere (den vil gulne uansett over tid) og støv og skitt kan sette seg i malingen over lang tid, som ellers ville satt seg i fernissen. Fordelen med ferniss er at du kan fjerne den senere for å få bort skitt og støv og så fernissere på nytt, men det innebærer også en risiko for å skade maleriet når fernissen fjernes, alt ettersom hvordan maleriet er laget. I moderne tid er det veldig vanlig å ikke fernissere malerier, men det er en vurdering du må ta selv. Og husk at om du skal fernissere så sørg for god avtrekk og bruk av verneutstyr for å passe på helsen! Lykke til! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.