Selvangivelsen for billedkunstnere – Del 1

Da du bestemte deg for å bli kunstner var det mest synnsynlig ikke fordi du elsker papirarbeid. Men dessverre er papirmølla noe vi ikke kommer utenom som kunstnere, enten vi er amatører eller profesjonelle. Og på denne tiden av året er det mange av oss som lurer på hva i all verden vi skal gjøre med selvangivelsen.

Er det vi driver med hobby eller virksomhet? Hvilke papirer skal fylles ut, og hva kan vi ta med? For å få svar på dette spurte jeg
Margrethe Otto fra www.hjelptilselvangivelse.no om hun hadde lyst til å skrive noen artikler spesifikt til oss som er billedkunstnere. Og jammen sa hun ja! Tusen takk Margrethe! Her kan du lese hva hun skrev:


Selvangivelsen for billedkunstnere Del I

av Margrethe Otto fra www.hjelptilselvangivelse.no

En utrolig hyggelig mail dumpet inn til meg – om jeg ville lage noen artikler som kan gjøre det lettere for billedkunstnere å forstå selvangivelsen? Veldig, veldig hyggelig, og JA – som økonomiforenkler vil jeg alltid hjelpe folk med å forstå sin egen økonomi og gjøre den enklere og kanskje litt smartere.

Jeg vet at det i disse dager er mange kunstnere som sitter og river seg i håret på grunn av selvangivelsen og regnskap og tall og hele pakka. Jeg skriver disse artiklene til deg, for å gjøre det litt enklere å forstå selvangivelsen og regnskapet. For det finnes egne regler, veiledninger og skjemaer for næringen.
Jeg tar også med hvordan og hva som gjelder for din private selvangivelse, for dette er felles for oss alle. De som har ENK og er selvstendig næringsdrivende leverer en personlig del og en for næringen de driver.

Hva er forskjellen på næring og hobby?

Først og fremst må du definere om du driver med en næring eller hobby! For billedkunstnere som driver virksomhet, og som i året ikke har hatt brutto driftsinntekter over kr 50 000, er det fritak for å levere næringsoppgave som vedlegg til selvangivelsen. Men er du selvstendig næringsdrivende, må du rapportere inn dette. Du kan bruke et skjema som heter forenklet næringsoppgave, hvor du kun oppgir inntekter og utgifter i firmaet. Skatteetaten har i år også laget en veiviser som guider deg igjennom om du skal levere næringsoppgave eller kan gjøre det på annen måte. Er du billedkunstner og er definert som selvstendig næringsdrivende, må du levere inn skjema RF – 1242. Vi kommer mer tilbake til det, om dette gjelder deg.

Steg for steg – slik leverer du selvangivelsen for selskaper med lav omsetning:

Så for å gjøre det enklere for deg får du her en liten oppskrift fra meg – steg for steg hvordan du leverer en slik selvangivelse! Det som er viktig å sjekke ut er kriteriene for å kunne levere akkurat denne typen selvangivelse.
Du finner denne artikkelen HER.

Men vent – kan ikke det jeg driver med defineres som hobby?

Hvor går egentlig grensen på næring og hobby? Skatteetaten opplyser på sine sider at grensen mellom hobby og næringsvirksomhet ikke er klart definert i loven. Men et viktig skille er at hobby er skattefritt mens næring er skattepliktig virksomhet.
Du må rett og slett vurdere disse kriteriene for å fastslå om det er næring eller hobby:

* drives for egen regning og risiko

* har et visst omfang

* er egnet til å gå med overskudd over tid

* tar sikte på en viss varighet

Det er viktig å forstå at driver du med en hobby, kan du heller ikke utgiftsføre utgiftene dine og få dette trukket fra på inntektene. Men visste du at før din virksomhet anses som skattepliktig virksomhet, kan du ha hatt en oppstartsperiode på inntil 5 år? Les mer om det HER. Det er da utrolig viktig at du har tatt vare på all dokumentasjon som kvitteringer og at du bruker et godkjent fakturasystem, slik at du kan dokumentere inntekter og utgifter i disse 5 årene.  Les mer om det HER.
Skatteetaten gir her eksempler på hvordan hobbyer som hester, verksted, lefseproduksjon og blogging kan bli en næringsvirksomhet.

For å kunne få fradrag for tidligere års oppstartskostnader, må skjema «Oppstart av virksomhet» (RF-1298) fylles ut for aktuelle år. Skjemaet leverer du sammen med den første næringsoppgaven etter oppstart av virksomheten. Altså året etter at du har registrert virksomheten som enkeltpersonsforetak.

I neste artikkel blir det mer om HVILKEN selvangivelse du som billedkunster skal levere inn!

Ønsker du mer hjelp med selvangivelsen?
Hos meg kan du få personlig veiledning slik at du får fyllt ut din selvangivelse riktig, og sparer tid og frustrasjon.
Trenger du hjelp til selvangivelsen, gå inn HER og sjekk ut hvordan jeg kan hjelpe deg videre.
Ønsker du en sjekkliste til de viktigste postene i den personlige delen av selvangivelsen, legg igjen navn og e-post HER!


Håper dette var nyttig for dere, og følg med for flere artikler om selvangivelsen og økonomi!

Og følg gjerne Margrethe på facebook også for enda mer om økonomi generelt!

– IT

3 kommentarer til «Selvangivelsen for billedkunstnere – Del 1»

 1. Hei,
  jeg er billedkunstner og bor i Sollia, driver http://www.drømmedalen.no.

  Jeg trenger rådgivning vedrørende mitt regnskap/mva melding og skattemelding for 2018. Jeg har ført regnskapet og levert skattemelding som selvstendig næringsdrivende billedkunstner i alle år.

  Siden 2018 har Drømmedalen hatt drift som ‘opplevelsessenter’, og salgene kom seg over 50 00 grensen i midten av året. Jeg er nødt il å moms-registrere den delen av min virksomhet som ikke er kunst. Jeg vil trenge noe hjelp til å fullføre moms registrering og moms-meldingene. Jeg har forsøkt selv siden februar 2019 men sitter litt fast.

  Spørsmål til deg:
  Har du tid til dette – og når eventuelt? Vil det evt. være mulig å ta det via skype siden jeg er uten bil?
  Kjenner du til programmet FIKEN.NO ? (Siden jeg bruker programmet i mitt regnskap tar jeg det som en forutsetning ved hjelp av en regnskapsfører)
  Hva koster rådgivning hos deg pr. time?

  mvh Tina Buddeberg

  1. Hei Tina! Moms-registrering har jeg dessverre ikke så mye kunnskap om, men du kan prøve å kontakte Margrethe Otto fra Gründerøkonomi som har skrevet artikkelen og høre om de kan hjelpe deg? Link til facebooksiden deres her: http://www.facebook.com/grunderokonomi/ Håper du finner ut av det, og lykke til! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.