Fra sultende til økonomisk fri kunstner

Er det en ting kunstnere opp igjennom historien har vært kjent for så er det å ha lite penger.
Du har garantert hørt begrepet sultende kunstner. Men du skal ikke behøve å sulte for å bli en god kunstner.

Når Van Gogh kan selge bare ett eller to bilder i løpet av livet, så ser du fort at hvor mye du selger har lite med din verdi som kunstner å gjøre.

(Selv om det også er ganske kult å selge alle bildene, bli kjent, og alt det der.)

Derimot har det mye å si hvor bra kunst du lager, og hvor mange som får sett den. Og for å lage best mulig kunst bør du jobbe med den ofte, uavhengig av om du selger eller ikke. Og har du en økonomisk trygghet i bunn kan du stresse mindre om penger, og bruke energien på kunst. Og du kan la vær å selge kunsten din for mindre enn den er verdt bare for å betale regningene.

Så hvordan kan mer tid og økonomisk frihet forenes? Jo, ved å prioritere utgiftene dine, og si nei til de riktige tingene.

«Det finnes to måter å være lykkelig på: Vi må enten redusere våre ønsker eller øke våre midler – begge kan fungere – resultatet er det samme og det er opp til hver mann å bestemme selv og å gjøre det enkleste.» – Benjamin Franklin

Hva er viktigst for deg for å være lykkelig?

En av de viktigste tingene er vel å lage kunst, ikke sant?

Du er jo en kunstner!

Da må du prioritere det:

«Uansett hvor du befinner deg, og uansett omstendigheter, gi en plettfri fremføring. Hvis du er ment å være en leser, les. Hvis du er ment å være en skribent, skriv. Alt skjer av en grunn. Som du tenker, så blir du.» – Epictetus, The art of living.

Er du ment å være en kunstner, lag kunst.

Og bruk mindre ressurser på det som ikke er like viktig. Du vet selv hva det er for deg.

Kanskje er det baristakaffe på vei til jobb, ferdiglaget salat i lunsjen, øl på byen, nye klær, treningsstudio, eller brus og godteri? Kanskje er det noe helt annet?

«Spør du hva som er den riktige grensen for rikdom? Det er for det første å ha det som er nødvendig, og for det andre å ha det som er nok.» – Seneca, Epistle II, III

Hver utgift du har må du jobbe for, og når du bruker penger på det som ikke er viktig stjeler du enten tid eller penger fra det som er viktig. Så om du har lavere utgifter skjer en av to ting:

* Har du samme lønn som du har klart deg på til nå har du penger til overs. Altså pengene varer lenger, og kan spares eller investeres. Sparer du 25% av lønna di kan du pensjonere deg etter 32 år, i følge Mr. Money Mustache, og kan leve resten av livet med å bare lage kunst og gjøre alt det andre du har lyst til, og alle salg vil bli en bonus oppå din allerede sikre økonomi.

* Har du lavere utgifter og fleksibel jobb kan du jobbe mindre og ha mer tid til overs.

Jo billigere du lever jo mer tid har du til å lage fantastisk kunst.

«Ingenting storartet er laget på et øyeblikk, noe mer enn en klase med druer eller en fiken. Hvis du forteller meg at du har lyst på en fiken svarer jeg at det må finnes tid. La den først blomstre, så bære frukt og så modnes.» – Epictetus, Discourses.

Bare husk at du skal leve et komfortabelt liv også. Så bruk penger på de gledene som teller, og spar der du kan på det andre.

Og husk at du kan leve ganske luksuriøst selv om du kutter ut en del:

* Kjøp god kaffe som du kan lage hjemme i stedet for å kjøpe ute (Dette er den beste kaffen, etter min mening)
* Ta med matpakke på jobb (Du kan lage enda bedre salater og baguetter enn du kjøper i butikk, bare du planlegger litt. Og det blir ferskere og billigere).
* Kjøp større kvanta av varer du vet du bruker uansett, og som holder seg lenge. Og kjøp dem gjerne når du nettopp har fått lønn, så du ikke roter bort pengene på mindre viktige ting.
* Bytt ut varer du pleier å kjøpe med mindre prosesserte alternativer.
* Lag fancy sauser og dressinger hjemme i stedet for å kjøpe ferdiglaget. Du kommer langt med å ha litt eddik, olje, og krydder.
* Tren hjemme
* Kjøp klær brukt, bytt med venner, eller kjøp færre kvalitetsplagg som varer lenger.

Har du flere forslag til hvordan du kan spare for å få mer tid til kunst? Del med oss! 😀

Håper dette var nyttig for deg, og ha en god mandag!

– IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.