Ta kontroll over kunstneriske humørsvingninger

Så du jobber intenst hele dagen, mange dager på rad. Glemmer alt annet enn prosjektet ditt.
Glemmer å spise, glemmer å sove. Så plutselig kommer du deg ikke opp av sofaen på et par dager, eller en uke, før syklusen starter på nytt.
Høres kjent ut?

Mange av oss kunstnere sliter periodevis med nedturer. Selv om vi har mange oppturer og. Men oppturene oppfatter vi sjelden som noe problem.

Faktisk viser forskning til store forskjeller mellom mennesker ut ifra hvilken hjernehalvdel som er mest aktiv. Den høyre hjernehalvdelen er assosiert med kreativitet, følelser, kaos, fortid og depresjon. Mens den venstre er assosiert med logikk, rasjonalitet, orden, fremtid og lykke. Begge disse halvdelene er like viktige, og bruker du begge ganske balansert kan du oppnå mye bra. Men bruker du stort sett bare den ene halvdelen over lengre perioder kan det gå litt ut over den mentale helsen. Derfor må du øve deg på å bruke begge halvdeler, og på å gjenkjenne når du er på vei mot en nedtur eller en opptur, og hva som trigger overgangen.

Først, hva gir deg nedturer?

* Kanskje du føler du ikke har noe spesifikt mål?
* Eller kanskje du ikke har bestemt deg for hva som er viktig for deg, og prøver å gjøre alt samtidig?
* Kanskje du aldri finner nok timer i døgnet til å gjøre alt du har lyst til?
* Krever du for mye av deg selv, og blir aldri fornøyd med din egen innsats?
* Bekymrer du deg mye om økonomien og regningene?
* Føler du at du ikke har fremgang?
* Prøver du å please alle på en gang?
* Får du ikke brukt nok tid på kunst?
* Eller bruker du for mye tid på kunst og for lite tid på deg selv, familie og venner?

Skriv gjerne en liste over hva som gjør deg stressa eller nedfor hvis du kommer på noe nå.

Deretter skal du skrive ned hvordan du har lyst til å føle deg når du er på topp, og hva som får deg til å føle deg sånn. For eksempel:

* Energisk: når jeg har gjort noe gøy med vennene mine, når jeg har trent eller når jeg når et nytt mål.
* Glad: når jeg får tid til å lage kunst  ofte nok, og når jeg gjør noe hyggelig for kjæresten min.
* Avslappet: Når jeg vet at jeg har råd til å betale regningene, når jeg er i rute med oppgaver som må gjøres, og når jeg bruker tid på å spille spill, se på film eller lese.
* Selvsikker: Når jeg lærer noe nytt, eller når jeg pynter meg litt ekstra.

Dette er bare noen forslag. Du vet selv innerst inne hva som gir deg den følelsen du ønsker å ha. 🙂

Deretter er det to ting du bør gjøre:

1: Sett av tid til det som er viktig:

Bestem deg for å prioritere det som gjør at du føler deg vel, og fordel det utover dagene dine sammen med arbeidet, så du får gjort begge deler, og får en god miks gjennom uka.

Sover du 8 timer om dagen har du 16 timer til rådighet hver dag. La oss si at du setter av 10 timer om dagen til både arbeid og de viktigste aktivitetene som får deg til å føle deg bra. Over en fireukersperiode er det 280 timer! Det er ganske mange timer! Beskytt dem så godt du kan! Alt annet kommer i tillegg, og helst etter at du er ferdig med det viktigste hver dag.

Prøv å sette sammen aktiviteter som passer: hvis du ikke får laget så mye kunst på dager du jobber med andre ting kan du heller gjøre kontorarbeid eller være med venner på disse dagene, slik at du kan konsentrere deg om bare kunst en annen dag, for eksempel.

Hvis du vil kan du telle timene du bruker på de viktigste aktivitetene (Anbefaler igjen Toggl) slik at du kan se om det du faktisk gjør ligner på det du sier er viktig å gjøre, og justere det når du ser hva som funker og ikke for deg.

Og skulle du ikke klare å holde deg til planen så er ikke det noen stor krise. Prøv igjen neste dag, og juster om nødvendig.

Og husk at når du er sjef for deg selv må du også gi deg selv fri. Når du kjenner at du blir sløv og ikke får gjort noe så refokuser på aktivitetene som får deg til å føle deg vel. Noen ganger er det så lett som å rydde litt på pulten, eller gå en tur.

Det er bedre å ta seg tid til det du vet du trenger, for så å jobbe bedre, enn å tvinge seg selv til å jobbe når man vet man trenger å lade batteriene.

2: Sett mål:

Noen store mål, og mange små mål som leder opp til dem. Så prioriterer du det som må komme først.

Setter du små mål, og når dem jevnt og trutt frigjør hjernen din dopamindoser jevnt og trutt, og du holder deg unna de værste nedturene. Og når du vet hva som er viktig for deg er det lettere å si nei til det som ikke er det, og lettere å holde kurs mot det du ønsker å oppnå.

Synes du dette var hjelpsomt bør du absolutt sjekke ut denne artikkelen om hvordan få berg-og-dalbanen til å funke for deg.
Håper dette hjelper deg med å finne en balanse i hverdagen som fungerer best mulig for deg. For meg har det hjulpet veldig å jobbe med tidsplanlegging for å unngå stress og få mer sjelefred. 😛

Nå vil jeg gjerne høre fra deg: hva gjør at du føler deg bra, og at du unngår de værste nedturene? Har du en slags plan for hvordan du skal bruke timene dine?

Og god mandag videre!

– IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.